Waar moet de vectortekening aan voldoen?

Waar moet de vectortekening aan voldoen?

Requirements for a laser cut vector drawing?  English text here.

Voor alle tekeningen geldt:

► De maximale grootte van het werkveld van 600mm breed en 300mm hoog.

► Als een tekening meerdere lagen bevat, kan het onduidelijk zijn wat er wel en niet gesneden moet worden. Voorkom onduidelijkheid en voeg alle lagen samen. Haal steunlijnen en commentaar dat niet mee-gesneden/gegraveerd moet worden uit de tekening. Verwijder alle, ook onzichtbare, lagen, vormen en foto's die als basis zijn gebruikt en niet meer nodig zijn.

Verwijder dubbele lijnen uit de tekening. Als er twee lijnen (over elkaar) in de tekening staan, zal de laser ze allebei markeren of snijden. Zorg dus dat lijnen elkaar niet overlappen. Bijvoorbeeld als je twee vierkanten tegen elkaar legt, wis dan van één vierkant één zijde.

De kleur van de lijnen en vlakken moet RGB zijn en de opacity (alpha value) moet op 100% staan. Als het transparant is, zelfs maar een héél klein beetje, dan slaat de laser de lijnen over of graveerd de vlakken met minder vermogen.

► Door het wegbranden van het materiaal ontstaat snijverlies. Dit per materiaal verschillend. Voor hout en acrylaat van 3 t/m 5 mm houden wij ongeveer 0.155mm snijverlies aan. De laser snijdt altijd over het midden van de lijn.

Let op: het snijverlies is afhankelijk van het materiaal en de dikte van het materiaal. Om iets 'snap-fit' passend te maken, raden wij aan eerst een test te maken met het desbetreffende materiaal.

► Zorg dat foto's en plaatjes echt 'in' het bestand zitten, en niet extern gelinkt zijn. Dan sla je namelijk wel de vector tekening op, maar hebben wij de plaatjes niet!

Zet tekst in de tekening om van het lettertype naar een vectorlijn (path), anders openen de teksten op onze computers in een simpel Helvetica font. Zo voorkom je dat ze uiteindelijk in een verkeerd font gesneden worden!

► Als je een letter wilt uitsnijden, let er dan goed op dat je een font gebruikt dat daar geschikt voor is. De meeste fonts met letters die een omsloten deel hebben, zullen dan als één deel uit je materiaal vallen. Zoals bijvoorbeeld bij de e, de p, of de a. Fonts die zich wel goed laten snijden heten Stencil fonts (ook wel Army-fonts).

► Pas op voor hele kleine vormen. Die kunnen opgaan door het snijverlies of objecten met een omvang kleiner dan 5mm kunnen door het roost er van de machine vallen. Daarom kunnen we niet garanderen dat je die ook daadwerkelijk meegestuurd krijgt!


Lasergraveren

Als het tekenvlak egaal van kleur is, dan zal de lasersnijder het hele vlak met hetzelfde vermogen graveren. Als het tekenvlak een foto is, opgebouwd uit grijswaarden, dan zal de lasersnijder zijn vermogen variëren op basis van de grijswaarden. Kleuren in een kleuren foto worden door de machine ook gelezen als grijswaarden.

Maak dus gebruik van gevulde vlakken in je tekening. Gevuld met zwart, kleur of grijswaarden.

Let op: gebruik volledig RGB zwart, waar je het volledige vermogen van de laser wil gebruiken voor het graveren.

Illustrator gebruikt een CMYK kleurpatroon, zorg ervoor dat je dit omzet naar RGB. Zwart in CMYK is niet volledig zwart in RGB, check daarom dan nog de kleurwaarden. Het kan zijn dat je niet het zelfde resultaat krijgt, omdat de laser met minder vermogen graveert bij de 'net niet' RGB zwart vlakken.

Een vector-lijn die op deze manier gegraveerd moet worden, moet een lijndikte hebben tenminste 0.5mm is, anders ziet de software het niet als een 'vlak'.


Lasersnijden

Kleur van de vectorlijnen: RGB rood (255,0,0) of RGB blauw (0,0,255). De laser snijdt eerst de rode paden, dan de blauwe.

Dikte van de vectorlijnen: 0.1mm. Dikkere lijnen worden door de software niet als snijlijn herkend.

Let op: wij krijgen vaak tekeningen binnen waarbij de lijn geen stroke van 0.1 mm is, maar een fill. Als we die naar de laser zouden sturen, zou de laser elke lijn twee keer snijden, want aan beide zijden van de fill zit een stroke!


Lasermarkeren

Kleur van de vectorlijnen: RGB rood (255,0,0) of RGB blauw (0,0,255). De laser snijdt eerst de rode paden, dan de blauwe.

Dikte van de vectorlijnen: 0.1mm. Dikkere lijnen worden door de software niet als snijlijn herkend.

In de software van de lasersnijder pas je het vermogen en de snelheid aan, aan de gewenste bewerking (door het materiaal heen snijden of in het oppervlakte van het materiaal markeren).